MASAI FAQ

FAQ

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have omkring Masai og hvordan vi arbejder med vores ansvar for mennesker, miljø og samfund.

FSC®-certificering

Hvad er viskose?
Viskose er lavet af cellulosefibre fra træ, for eksempel eukalyptus eller bøg. Træfibrene i træet bliver omdannet til en pulp (cellulosemasse), hvorefter massen forarbejdes via en række processer og til sidst spinnes til viskosegarn.

Hvad er FSC®?
FSC er en mærkningsordning til træ- og papirprodukter, der sikrer at træfibrene stammer fra certificerede skove, hvor der er taget hensyn til natur, dyr og mennesker, og andre kontrollerede kilder. FSC-mærket anbefales af adskillige internationale organisationer som WWF og Verdens Skove. Det er derfor, at vi har valgt at producere vores viskose af FSC-certificerede fibre.

Hvorfor har Masai valgt FSC certificering?
Siden Masais grundlæggelse i 1992 har vi brugt viskose i alle vores kollektioner. I dag består cirka 60% af vores kollektioner af viskose. Det er grunden til, at vi har startet vores bæredygtige udvikling her, hvor vi har mulighed for at gøre den største forskel. Derfor har det været vigtigt for os at gå grundigt til værks og starte helt tilbage ved kilden – træet. Vi vil sikre os, at vi får vores fibre fra bæredygtige og ansvarlige kilder, og at vi har fuld sporbarhed gennem vores produktionskæde. Alle, der laver produkter af træfibre, har et medansvar for, at verdens skove står her til kommende generationer. Derfor har vi udover FSC indgået et partnerskab med miljøorganisationen Canopy, som har særligt fokus på beskyttelse af verdens gamle uspolerede og truede skovarealer for eksempel regnskov.

Hvad betyder det, at et produkt er 100% FSC®?
FSC 100% betyder, at produktet er lavet udelukkende af FSC-certificeret træ.

Hvad betyder det, at et produkt er FSC® Mix?
FSC Mix betyder at produktet er lavet mindst 70% FSC-certificeret træ suppleret med ikke-certificeret træ fra kontrollerede skove.

Hvorfor har Masai valgt at bruge primært viskose?
Der er mange gode grunde til, at vi hos Masai har valgt viskose som vores primære materiale. Her kan du læse vores to vigtigste overvejelser:
 
Viskose har mange gode egenskaber
Viskose er et alsidigt materiale og derfor højst anvendeligt til mange typer af beklædning. Viskose har mange af de samme skønne egenskaber som andre naturmaterialer (bomuld, silke og hør) også har. Det falder smukt på kroppen, er åndbart og bliver ikke statisk. Viskosens udseende kan imitere skinnende silke eller være mat som bomuld og hør. De forskellige udtryk som viskose kan have afhænger af fibrenes længde samt vævningen af materialet.

Viskosens livscyklus
Vores overvejelser om viskosens livscyklus handler om, hvor meget et stykke tøj påvirker miljøet fra det bliver produceret og gennem hele sin brugstid. En stor del af miljøpåvirkningen ligger i tilblivelsen af tøjet. Viskose har til sammenligning med for eksempel bomuld et markant lavere vandforbrug, både i produktionen af råmaterialet og i forarbejdningen heraf. Til gengæld kræves der mere kemi i fremstillingen af viskose. Dette er et vigtigt fokusområde i vores bestræbelse efter mere bæredygtig viskose og vi arbejder med at forbedre det blandt andet gennem vores testprogram af kemikalier.
Når tøjet har fået en ejer og bliver taget i brug, er egenskaberne vigtige for tøjets anvendelse – det vil sige, hvor meget og hvor længe det bliver brugt (tøjets levetid). Tøj lavet i viskose vil, med den rette pleje og behandling, beholde både sin form og flotte farver, og derved kan tøjet bruges igen og igen, år efter år.

Hvad gør FSC® godt for?
Med FSC passer vi på skovene og de mennesker og dyr, som bor i dem:
  1. I en FSC-skov ved vi, at skovarealet vil være det samme generation efter generation, da der ikke fældes mere træ end skoven kan nå at reproducere.
  2. Sjældne og truede arter og deres levesteder beskyttes.
  3. Dele af skoven fredes helt for at bevare og fremme biodiversitet.
  4. Naturlige vandløb, vådområder og bredområder beskyttes og genoprettes, og skovejerene skal passe på vandkvaliteten.
  5. Skovens beboeres rettigheder skal respekteres og skovejeren skal bidrage økonomisk til lokale projekter (f.eks. adgang til lægehjælp, adgang til vand o.l.)
  6. Arbejderne i skovene skal være uddannede i skovdrift og have ordentlige vilkår i form af sikkerhedsudstyr, løn og arbejdsforhold.
  7. FSC-træ er lovligt fældet og handles på almindelige markedsvilkår.


Hvordan bidrager FSC til verdensmålene?
FSC og FSC-certificerede produkter bidrager til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. FSC understøtter hele 14 af de 17 verdensmål, herunder to af de fem mål, som Masai arbejder aktivt med; mål 12 om Ansvarlig Produktion og Forbrug og mål 15 om Livet på Land. Du kan læse mere om vores arbejde med verdensmålene her og om de 17 Verdensmål her.

Hvordan kontrolleres certificeringen?
FSC har de højeste standarder indenfor certificering af ansvarlig skovdrift. Produkter, der er mærket med FSC, kommer fra FSC-certificerede skove og andre kontrollerede kilder, der lever op til FSC’s ensrettede, internationale krav og standarder. Certificeringen sker gennem uafhængig tredjeparts kontrol.

Hvorfor er det kun dele af kollektionen, der er FSC-certificeret?
Det er i første omgang lykkedes os at få certificeret vores to største leverandører med tilhørende forsyningskæder, og vi er i fuld gang med certificering af flere leverandører. Vi startede med vores vævede viskosematerialer, og har herefter taget fat på at certificere viskosejerseyen, som vi forventer at kunne præsentere i efteråret 2021. Det er vores mål, at al vores viskose skal være certificeret i 2022.

 
FSC 152037 Masai

Socialt ansvar

Hvordan tager Masai et socialt ansvar?
Hos Masai arbejder vi tæt sammen med vores produktionspartnere for at sikre ordnede produktionsforhold og fair vilkår for alle, der arbejder med vores kollektioner. For eksempel skal arbejdsvilkår være i overensstemmelse med international lovgivning såvel som FN's vejledende principper for erhvervsliv og menneskerettigheder. Vi har meget tætte og langvarige relationer med vores produktionspartnere, hvoraf nogle har været med os siden 1992. Langvarige relationer og gennemsigtighed er centrale elementer i vores forsyningskæde, og vi deler vores udvikling, vores udfordringer og vores succeser med vores produktionspartnere.

Har Masais produktionsarbejdere regulerede arbejdsvilkår?
Masai er medlem af Amfori BSCI, som er en medlemsorganisation for virksomheder og brancheorganisationer. Med udgangspunkt i Amfori BSCI Code of Conduct bliver Masais leverandører regelmæssigt kontrolleret af uafhængige auditører for at sikre, at forholdene er i orden.

Besøger Masai selv sine leverandører?
Hos Masai besøger vi vores leverandører flere gange om året og har både i den forbindelse og i løbet af året en tæt dialog med dem, også omkring arbejdsforhold. Vi har arbejdet sammen med de fleste af vores leverandører i mange år, hvilket gør at vi har et tæt samarbejde og en gensidig forståelse for ønsket om ansvarlig virksomhedsdrift, arbejdsforhold og bæredygtighed.

Hvor i verden bliver Masais tøj produceret?
Masais tøj bliver produceret i Portugal, Tyrkiet, Indien og Kina.

Hvordan kontrollerer Masai, at det tøj, jeg køber, er sikkert og af god kvalitet?
Vi har et veletableret kemitestprogram, der sikrer, at vores tekstiler altid er i overensstemmelse med europæisk såvel som regional og international lovgivning. Det betyder, at produkter bliver testet, så de er sikre for både producenten og for dig som forbruger.
Kvaliteten af vores produkter bliver løbende testet og vurderet af vores egen produktionsafdeling.

Hvad er Masais Code of Conduct?
Masai har integreret Amfori BSCI Code of Conduct i vores leverandørmanual. Amfori BSCI Code of Conduct trækker på internationale arbejdspladsstandarder, der beskytter arbejdstagerrettigheder såsom Den Internationale Arbejdsorganisations konventioner og erklæringer, De Forenede Nationers vejledende principper om erhverv og menneskerettigheder samt The Organization for Economic Co-operation and Developments retningslinjer for multinationale virksomheder.
 

Bæredygtighed og ressourcer

Hvad er Masais værdier i forhold til bæredygtighed og mode?
  1. Kvalitet
  2. Tidløst design
  3. God pasform
Masai er ikke et fast fashion brand. Vi laver tøj til modne kvinder, der kan bruges igen og igen, og på tværs af sæsoner. Vi laver tøj, der er behageligt at have på og som bliver til garderobefavoritter. Dermed understøtter vores kollektioner ikke en brug-og-smid-væk tankegang, men en brug-og-supplér tankegang.

Hvad gør Masai for at mindske ressourcespild?
Masais kollektioner er blevet ca. 20% mindre for dels at skabe nogle mere fokuserede kollektioner og dels for at mindske spildet ved produktionen. Færre forskellige styles betyder færre metervarer og dermed mindre muligt spild. Du kan derfor opleve, at der er mindre at vælge imellem, men det er med en god grund.
Masai har indgået et samarbejde med Dansk Røde Kors for at fremme genbrug og forlænge tøjets levetid. Alle danske kunder kan levere deres brugte Masai tøj i en Masai butik og få en voucher på 15% på et køb af én vare. Det brugte tøj afleveres til salg i Røde Kors genbrugsbutikker og støtter derved Røde Kors humanitære arbejde i Danmark og internationalt.

Hvilket materiale er jeres forsendelsesposer?
Vores forsendelsesposer er lavet af genbrugsplast og vores produkter er ligeledes indpakket i polybags af genbrugsplast. Plastikposerne beskytter vores produkter. Vi sikrer dermed, at produkterne ikke får huller eller pletter, så alle ressourcer, der er brugt på at producere produktet, ikke går tabt. Ved at bruge genbrugsplast tilfører vi ikke ny plast til verden, og vi opfordrer til at forsendelsesposerne bliver sorteret som blød plast, så de atter kan blive genanvendt.

Hvilken type pose får jeg med ved køb i Masais butikker?
I Masais butikker får du dit køb med i papirsposer af FSC-certificeret papir eller i en plastikpose af genbrugsplast.

 

Kontakt

Hvis du har feedback eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på sustainability@masai.dk

CSR - VORES ANSVAR

CSR og bæredygtighed er områder, der er inde i en rivende udvikling, og tempoet er hæsblæsende, hvilket gør det markant sværere og mere komplekst at navigere i. Men selvom udfordringerne til tider kan virke uoverskuelige, har vi alle et ansvar for at engagere os, søge viden og drive innovationen, hvor vi kan.

Læs mere