LAST CHANCE: Spar op til 50% >> Shop nu
Masai stories

Cristina Santos

Februar 2022

Masais leverandør i Portugal


Masai skabt af kvinder til kvinder

Hos MASAI er det vigtigt for os at have langvarige relationer med de mennesker, som er en del af processen med at skabe vores tøj. En nøgleperson i denne proces er Cristina Santos, som har arbejdet med Masai og produktion af vores jersey-styles i mere end 23 år. Siden 2004 har Cristina sammen med sin forretningspartner og veninde Hermínia Azevedo ledet en af de virksomheder, som fortsat i dag er en betroet Masai-leverandør.


De to kvinder er vores samarbejdspartnere i Portugal og producerer al vores jersey, og de har været en uundværlig del i arbejdet med at opnå vores FSC®-certificering. Samtidig er det interessant at bemærke, at i virksomheden er næsten alle stillinger besat af kvinder lige fra ledelse til produktion. For kvinderne i virksomheden er der ikke bare tale om et job, men de er en del af et fællesskab og en familie.

Har været en del af Masai i 23 år

Vi spurgte Cristina, hvordan hendes arbejde for Masai foregår. Mit job er at arbejde med alle de processer, vi udfører for at skabe et produkt. Jeg styrer næsten alle processer, og jeg tager mig af alt fra start til slut. Jeg har arbejdet med Masai i mere end 23 år. Jeg begyndte faktisk i et andet firma, der arbejdede med Masai, og nu er det med Hermínia i et firma, som vi har skabt sammen. Masai er en stor del af mit liv, og jeg er ekstremt stolt af vores samarbejde.

”Hermínia og jeg etablerede virksomheden for 17 år siden. For mig er Hermínia som en søster. Vi er en stor familie her, og vi passer virkelig på hinanden. Vi hjælper, hvis nogle af kvinderne har problemer, og de hjælper mig, hvis jeg har problemer med produktionen. De ved, at hvis de har brug for noget, så tager vi os af dem.”
Cristina Santos
At arbejde i en kvindevirksomhed

Vi er i alt 54 kvinder, der arbejder og producerer jersey-styles for Masai, så det er virkelig en kvindevirksomhed. Vores ejer er en kvinde, vores chef er en kvinde, vores revisor er en kvinde, og hele produktionen er alle kvinder. Jeg tænker, at kvinder har en anden og anderledes måde at arbejde på. Jeg tror faktisk, at kvinder er bedre og dygtigere til denne type job. Mange ting ændrer sig nu til det bedre, og kvinder får bedre muligheder, selvom det ikke sker så hurtigt, som vi ønsker det.

Samarbejdet med Masai

Processen begynder altid med, at Masai sender mig en skitse med designet og målene på et nyt produkt. De beskriver, hvilken slags kvalitet og stof de leder efter, inden vi laver en prøve til dem. Derefter oversætter jeg det og giver projektet til de kvinderne i produktionen, som laver en prototype ud fra mønsteret. Når Masai ved, hvilke styles de har solgt og hvor mange, så sender de mig en ordre. Vi bestiller derefter stoffet og sender det til farvning. Efter farvning forbereder vi alle de rigtige størrelser og mønstre, bagefter klippes, sys, dampes, pakkes og sendes det til kunden.


Jeg er meget stolt af den tillid, som Masai har til mig og mit arbejde. Jeg kan godt lide alt ved mit job lige fra begyndelsen, når jeg skaber den første prøve, til slutningen af produktionen. Når vi laver de første prøver, ved vi aldrig, om vi skal lave ordren eller ej, og processen her er nogle gange svær, men når ordrerne kommer, er det det hele værd.

Engagement og stolthed

”Mit job er min passion, eller som vi siger på portugisisk; "Meu trabalho é minha paixäo". Mit job kommer ofte før min familie, og hvis jeg ikke er okay i mit job, er jeg ikke ok i min familie. Jeg har et stort engagement i at arbejde med Masai”.




“”Jeg bliver meget stolt, når jeg ser en dansk kvinde, eller et hvilket som helst andet sted i verden, med det tøj, som jeg laver her i Portugal. Det er en meget stolt følelse«.”
Cristina Santos
MASAI STORIES

MASAI STORIES er portrætter, der handler om kvindeliv gennem tanker og refleksioner fra engagerede og passionerede kvinder. Historierne handler om diversitet, åbenhed, om mod og ikke mindst om friheden til at være og vælge sig selv. Gennem mødet med forskellige kvinder, der alle inspirerer os med deres livsvalg og kreativitet, har vi ønsket at skabe et særligt indblik i kvindernes universer. Herigennem viser vi dén skønhed og styrke, der opstår, når livspassioner får mulighed for at folde sig ud, og når man vælger at lytte til sig selv og gøre det, man drømmer om.

Se andre stories

Se alle

Elisabeth Nielsen

Den dansk/ukrainske pianist Elisabeth Nielsen begyndte sin musikalske rejse og fascination af klaveret, da hun var 5 år. For hende er musikken et sprog, der får dets energi i mødet med publikum.

Læs mere

Birgitte Lund

Jeg har arbejdet som billedkunster de sidste 36 år. I mine billeder er jeg optaget af lyset, af det taktile, af farverne og af alle de mange lag, som jeg bygger mine billeder op af. Jeg holder meget af langsommeligheden i processen og i at fordybe mig i hvert billede.

Læs mere